Menu
Models
Menu
Porsche - Panamera 4 E-Hybrid

Panamera 4 E-Hybrid

Ellentétek, harmóniában. Az új Porsche Panamera 4 E-Hybrid.

Bemutatkozott az új Porsche Panamera negyedik modellváltozata, amely látszólagos ellentéteket békít ki. Egy összkerékhajtású luxusautó, amelynek 462 lóerős teljesítménye a legjobb sportautókéval vetekszik.Ennek ellenére vegyes fogyasztása akár 2,5 liter is lehet, konnektorról tölthető hajtáslánca pedig akár 50 km tisztán elektromos hatótávot tesz lehetővé.

Ahogy a Panamera új generációja esetében, úgy a konnektoros hajtáslánc tervezésénél is tiszta lappal indítottak a fejlesztők: az elődhöz képest teljesen új erőforrást párosítottak teljesen új hibrid modullal. A benzinmotor a Panamera 4S-ből ismert új fejlesztésű 2,9 literes, biturbó V6-os, amely ezúttal 330 lóerővel és 450 Nm nyomatékkal áll rajthoz. Ehhez csatlakozik egy 136 lóerős és 400 Nm nyomatékú elektromotor, amely az eddiginél jóval nagyobb, 9,4 helyett 14,1 kWh-s energiasűrűségű, folyadékhűtésű lítium-ion akkumulátorból meríti az energiát. A csomag különlegessége, hogy bár másfélszer dúsabb, valójában az új akkumulátor semmivel sem nehezebb az elődnél.

A nagyfeszültségű akkumulátor mindössze 5,8 óra alatt teljesen feltölthető a hagyományos, 230 V-os, 10 Amperes otthoni hálózatról. A Panamera széria 3,6 kW-os töltője helyett az opcionális 7,2 kW-os fedélzeti töltő és 230 V-os, 32 Amperes hálózat használatával az akkumulátor teljes feltöltése csupán 3,6 órát vesz igénybe. A töltési folyamat időzítéssel is indítható a Porsche Communication Management (PCM) központi rendszerről, vagy a Porsche Car Connect alkalmazás segítségével (okostelefonon és Apple Watch okosórán). Továbbá a Panamera 4 E-Hybrid szériában álló helyzeti klimatizálással rendelkezik, ami töltés közben hűteni vagy fűteni tudja a belső teret.

Az új konnektorról is tölthető Porsche hibridmodell mindig tisztán elektromos üzemmódban indul, és akár 50 kilométeres hatótávig zéró emissziós helyi károsanyag-kibocsátású jármű marad, legfeljebb 140 km/h-s sebességig. És az új Panamera típus is igazi sportautónak számít a luxusszedánok között: az összkerékhajtású Porsche végsebessége 278 km/h és már álló helyzetben 700 Nm nyomaték áll rendelkezésre a gyors kilövéshez. A négyajtós hibrid sportautó a 100 km/h-s sebességet mindössze 4,6 másodperc alatt éri el. A nyomatékot a rendszer mind a négy kerékhez továbbítja, a széria háromkamrás légrugózás pedig optimális egyensúlyt teremt a kényelem és a dinamizmus között.

A kiváló menetteljesítmények nem véletlenek: az új Panamera 4 E-Hybrid olyan hibrid kialakítással rendelkezik, amelyet még nem láthattunk a szegmensben – ezt pedig a 918 Spyder-től örökölte. A Panamera elektromotorjának teljesítménye már akkor rendelkezésre áll, amikor a vezető először hozzáér a gázpedálhoz. Az elődmodellnél a pedált legalább 80 százalékig le kellett nyomni, hogy gyorsulásnál az elektromos meghajtás erejét kihasználjuk. Most az elektromotor és a benzinmotor tökéletes harmóniában dolgozik össze már az elindulás pillanatában is, az elektromotor állandóan rendelkezésre áll, hogy plusz teljesítményével beszálljon a hajtásba – így például a végsebességet is elektromos rásegítéssel éri el a típus.

Az elődmodell elektrohidraulikus rendszerével szemben az új Panamera leválasztó kuplungja elektromechanikusan, egy elektromos kuplung-aktuátorral (ECA) működik, még rövidebb reakcióidőket biztosítva. Akárcsak a többi második generációs Panamera modell esetében, itt is új, szélsőségesen gyors és hatékony nyolcsebességes Porsche duplakuplungos váltó (PDK) továbbítja a teljesítményt az összkerékhajtás felé. Az új szerkezet az elődmodell hagyományos bolygóműves váltóművét helyettesíti.

A második generációs Panamera egyik legfontosabb újítása az újratervezett kijelző- és vezérlési koncepció a széria, érintésérzékeny panelekkel és egyedileg személyre szabható kijelzőkkel. A Porsche Advanced Cockpit két hétcolos kijelzőt tartalmaz az analóg fordulatszámmérő két oldalán, és a modellsorozat korábbi kiadásaival szemben a Panamera 4 E-Hybrid egy hibrid üzemmódhoz használható teljesítménymérőt is kapott. A hibridspecifikus kijelző intuitív működési alapelve hasonló a Porsche 918 Spyder szupersportautóban alkalmazott megoldáshoz. A teljesítménymérő kijelzi az éppen felhasznált, valamint a rekuperáció során visszanyert elektromos energia mennyiségét.

A költségeket nem csak a kedvező, legtöbb helyen ingyenes elektromos töltési lehetőség, valamint a mérsékelt fogyasztás csökkenti, hanem a magán vásárlóknak, és cégeknek egyaránt jelentős adókedvezmények járnak a zöld rendszámos modell mellé.

Az új Panamera 4 E-Hybrid már elérhető a budapesti Porsche Centrumban. A modell indulóára 36.523.218 forint, amely különösen gazdag alapfelszereltséget tartalmaz.

Consumption and Emissions

Panamera E-Hybrid Models
3,3 – 2,6
l/100 km
76 – 60
g/km
18,1 – 16,0
kWh/100 km